Potrawy śląskie

wigilia

W dobie wigilijnych potraw obowiązuje zasada że ma ich być dużo. Obowiązkowo na stole jest moczka. Już kilka dni przed świętami w śląskich domach pojawiają się garnki, do których co jakiś czas wrzucane są składniki. Piernik, masa, bakalie i suszone owoce. Wszystko to dusi się kilka godzin na wolnym ogniu, jest to wyjątkowy smak Oczywiście jest tez zupa wykonywana z konopi, wody, mleka i maślaki mąki. Podawano ja na ostro ale w innych domach także na słodko.

Obowiązkowy jest groch z kapusta, oraz pierogi z kapusta i grzybami. Bardzo często do dan dodaje się suszone śliwki. Oczywiście na deser podawana jest baba drożdżowa z rodzynkami i kompot. Wszystkich potraw należało spróbować aby w przyszłym roku niczego nie zabrakło. Natomiast z ryb króluje karp duszony w piwie i śledzie. Po wieczerzy nadchodzi czas wróżb. Kiedyś praktykowaniom ich więcej natomiast teraz jest coraz m,niej. Wyciągano źdźbło spod obrusa jeśli było zielone wtedy wróżyło szczęście, natomiast jeśli zżółkłe wtedy kłopoty i niepowodzenia.